Pages

my anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Friday, May 25, 2012

Sup Ikan Tenggiri

Assalamualaikum,

Apa khabar blogger yang singgah ke laman blog yang tidak seberapa ini.  Nampaknya dalam bulan ni sikit saja cerita yang dapat dimuatkan dalam blog.

Sebenarnya sedang sibuk dgn bisnes kecil-kecilan yang baru saja ceburi.  Macam gempak saja... taklah cuma jual makanan melayu lama spt botok-botok dan kuih koleh kacang.  Nawnti kita cerita okay tapi hari ni nak kongsi resepi makan tengahari kami sekeluarga.


Sup Ikan Tenggiri

1 ekor ikan tenggiri
1biji telur (pukul sikit dahulu)
Serbuk lada hitam
1/2 sudu teh garam

Potong kepada dua bahagian, belah ikan untuk pbisahkan isi ikan dgn tulangnya.  Buat kpd kedua-dua potongan, kikis isi ikan pada kulit ikan dgn pisau dan juga pada tulang ikan, kalau boleh sampai tak de isi ikan yang tertinggal.  Bukan, ikan tenggiri kan mahal.  Kulit dgn tulang jangan buang boleh masukkan dalam sup untuk ambil rasa manis ikan.  Tumbuk isi ikan guna lesung batu atau pakai blender kering. Dalam mangkuk lain isi ikan yang telah ditumbuk tadi dimasukkan telur yang telah dipukul tadi.  Perasakan dgn lada hitam dan sikit saja garam.

1 labu bawang besar - dimayang
5 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1/2inci halia*  ( *dikisar)
Rempah tumis (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buahn pelaga) ikut suka
5 biji kentang
Karot merah
Garam
Serbuk perasa (tak masukkan pun tak berdosa)
Daun bawang dan sup
Bwang goreng untuk hiasan

 Tumiskan rempah tumis, lepas masuk bawang besar kacau sikit baru masuk bahan yang dikisar sampai terbit minyak.  Masukkan air secukupnya (ikut suka).  Bila didih masukkan tulang ikan, kulit ikan, kentang dgn karot, lepas tu gunakan sudu kecil ceduk isi ikan tadi, jadikanlah dia macam bulat tapi bukanlah macam fish ball tu.  Seelok guna 2 sudu supaya senang nak masukkan ikan.  Perasakan dengan garam dan serbuk perasa (saya tak suka pasal rasa ikan dah manis) secukup rasa.  Bila kentang dah empuk, masukanlah daun sup dan daun bawang yg telah dipotong.  Sudah siap sedia untuk dimakan, hidangkan dgn sambal tumis mmg sedap.....

Ini lebih kurang macam fish ball tapi homemade dan terjamin kehalalannya.  Selamat mencuba.

Perggh.... ini adalah entry terpanjang pernah saya buat. hohohob

2 comments:

  1. uwaaa mcm sedap je kak... tapi mn nk cr ikan tenggiri mcm tak pernah nampak je kat sini huhu

    p/s: doktor jangka 11 jun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dekat boleh kirimkan...
      Lauk ni mmg faberet anak-anak akak.

      Delete