Pages

my anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Friday, August 31, 2012

Malam Merdeka

Assalamualaikum,

Apa khabar kepada sesiapa yang singgah ke blog ini.  Semuga sihat hendaknya, kalau tak sihat jangan lupa jumpa doktor dan makan ubat mengikut yang ditetapkan.

Bercakap pasal jumpa doktor, ni cerita sikit pasal en suami saya.  Pada malam merdeka rumah kami menerima kunjungan marhaban kaum ibu kampung.  En suami bertungkus lumos menyediakan sedikit juadah untuk rombongan disebabkan saya tidak dapat cuti untuk masak-masak.

Selesai saya rombongan ke rumah akhir, kami sekeluarga berebut ke rumah adik ipar saya kerana dia mengadakan rumah terbuka jd dgn kepenatan saya drive kerana kasihan en suami yg dah kepenatan dari siang tadi.

Dalam perjalanan banyak sangat basikal dan motosikal yg berduyun ke padang untuk malam ambang merdeka.  Kesal juga dengan mereka macam mengendahkan keselamatan masing2 hinggakan kita pula kena beralah.

Di rumah adik ipar pun tak lama kerana dah kekenyangan dan kepenatan.  En suami dah terasa tak selesa, buang air kecil tak lawas tapi cuba bertahan sehingga pukul 2 pagi, dia dah start muntah dan buang air kecil langsung tak keluar.  Dah diajak ke hospital dia tak mahu, nak pergi pagi tapi pukul 4 pagi dia kejutkan saya cakap dah tak tahan, sakit dan menangkap ke pinggang.

Ahhh... dia tak boleh jadi ni kena bawak segera jugak kalau dan dah mengesyaki ini mesti kena batu karang.  Dalam hati ni takut juga sbb dari rumah boleh dengar budak2 mat rempit tak habis2 racing motor.  Tawakkal ajer mohon perlindungan dari masalah di tengah jalsn nanti.

Alhamdulillah akhirnya sampai juga di HBP, en suami terus di tolak masuk ke dalam wad kecemasan dan hati saya ni risau dengan keadaan dia dan anak-anak yang ditinggalkan di rumah tak ada orang dewasa di rumah.  Sorang pun tak tahu ayahnya sakit.  Doktor cakap dia perlu masuk di wad pemerhatian selama 4 jam jadi dapatlah saya pulang dahulu untuk uruskan anak2 dan mandi dan solat subuh sebab jarak antara rumah dan hospital lebih kurang 15 minit saja.

Balik semula ke hospital pukul 8, masih belum ada jawapan lagi samada admit wad ke tidak.  Pukul 10 doktor sahkan en suami kena kencing kotor jadi bolehlah dia pulang ke rumah.  En suami memang tak brapa gemar minum air masak, kalau saya air kegemaran ialah air masak.

Jadi malam merdeka kami di hospital dan selalunya saya suka menonton perakan hari kebangsaan di televisyen jadi hari ni melepaslah.

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 55.  (Hati dan jiwa saya hanya Allah yang tahu, tak gemar dgn tema tahun ni).

No comments:

Post a Comment